Pakotelaki koskee myös taloyhtiöitä – automaatio tuo mielenrauhaa

Pakotelain rikkomisesta voi seurata tuntuvat sanktiot. Asunto-osakeyhtiöt voivat minimoida taloudellisen riskin huolehtimalla pakotelistojen seurannasta.
Ukrainan sodan myötä tutuksi tulleet kansainväliset pakotteet näkyvät käytännössä listoina ihmisistä ja yrityksistä, joiden kanssa ei sovi käydä kauppaa. Pakotelistat voivat tuntua tavallisesta suomalaisesta kaukaisilta, mutta asia koskee esimerkiksi asunto-osakeyhtiöitä.
”Taloyhtiöillä on vastuu varmistaa, ettei niiden osakkaissa tai liikekumppaneissa ole pakotelistalle merkittyjä henkilöitä tai yrityksiä. Taloyhtiöiden hallitusten kannattaa olla hereillä asiassa”, sanoo Visma Siriuksen asiantuntijapalveluiden johtaja Janita Heikkinen.
Pakotelainsäädännöllä pyritään estämään kaupankäynti pakotelistoilla olevien henkilöiden ja organisaatioiden kanssa. Isommassa kuvassa lainsäädännön tarkoitus on ehkäistä terrorismin rahoitusta ja estää rahanpesua.
Riski on pieni, seuraukset suuret
Pakotelain sanktioita kiristetään toukokuussa 2025, jonka jälkeen sakko pakoterikkomuksesta on osakeyhtiölle minimissään 850 000 euroa tai viisi prosenttia sen liikevaihdosta.
Asunto-osakeyhtiö voi syyllistyä pakotelain rikkomiseen tahattomasti. Rikkomus tapahtuu esimerkiksi silloin, jos pakotelistalla oleva taho omistaa taloyhtiön asunto-osakkeita bulvaanin välityksellä ja taloyhtiö ottaa tältä taholta vastaan rahaa.
”Pakotelistoja seuraamalla vältetään turhat taloudelliset ja hallinnolliset seuraamukset, ja samalla lisätään kaikkien osapuolten turvallisuutta”, sanoo Heikkinen.
”Asiaa voisi verrata lumiesteiden asentamiseen katolle. Todennäköisyys, että jotain käy, on pieni – mutta kun onnettomuus sattuu, vahingot voivat olla valtavia. Investointi ennakointiin on pieni hinta siitä, että taloyhtiö toimii lakien mukaan ja välttyy jättisakoilta.”
Tilannetta on voinut hämärtää se, että laki ei tällä hetkellä velvoita taloyhtiöitä tekemään seurantaa, vaikka pakotelain rikkomisen sanktiot ovat tuntuvat.
Automaatio poistaa huolen
Käytännössä taloyhtiön hallitus voi delegoida pakotelistan seurannan isännöitsijälle. Mutta miten isännöitsijän kannattaa asia hoitaa?
Pakotelistat eivät ole staattisia, vaan ne päivittyvät viikoittain, ja uusia nimiä voi tulla listalle nopeasti. Manuaaliset tarkastukset ovat myös melko työläitä, ja niihin sisältyy inhimillisen virheen mahdollisuus.
Automatisoitu seuranta onkin käytännöllisin ratkaisu tähän haasteeseen. Esimerkiksi Visma Siriuksen tarjoama Hausvise-järjestelmä hoitaa pakotelistojen seurannan nopeasti ja luotettavasti.
”Hausvise käy läpi pakotelistat automaattisesti ja mahdolliset ongelmatapaukset nousevat esille. Jos taloyhtiön osakas löytyy pakotelistalta, tieto näkyy heti”, Heikkinen kertoo.
Pakotelait elävät ajassa, ja ne voivat muuttua myös jatkossa. Tämä asettaa isännöitsijöille ja taloyhtiöille paineen seurata lainsäädäntöä. Hausvisessa tämäkin ongelma on ratkaistu.
”Kun isännöitsijä ottaa Hausvisessa käyttöön taloyhtiöille tarkoitetun automaattisen pakotelistaseurannan, hänen ei tarvitse murehtia uusista säännöksistä. Me huolehdimme siitä, että järjestelmä on aina ajan tasalla”, Heikkinen kertoo.