Kategoria: Blogi

Koronaviruksen vaikutukset isännöintialalla ja nopea tiedottaminen taloyhtiöissä

Koronaviruksen vaikutukset isännöintialalla

 

Elämme tällä hetkellä poikkeuksellista aikaa niin Suomessa kuin koko maailmassa. Koronavirus on sekoittanut elämämme melko perusteellisesti ja normaali, välillä hieman tylsältäkin tuntunut arki on kadonnut. Yhteydenpito omaisiin ja työkavereihin on pääosin etäyhteyksien ja puhelimen varassa. Huoli terveydestä, omaisista, taloudesta ja ylipäätään tulevasta on kaikille yhteinen ja yhdistävä asia. Nyt jos koskaan tarvitsemme toisiamme ja toistemme apua.

Voimaan tulleilla hallituksen linjauksilla on tällä hetkellä merkittävä vaikutus ihmisten liikkuvuuden rajoituksiin ja tilaisuuksien järjestämisiin. Miten tilanne vaikuttaa isännöintiin ja tuleviin yhtiökokouksiin? Lämpiävätkö taloyhtiöiden saunojen kiukaat kaikesta huolimatta ja voiko pyykkituvan pesukoneita edelleen käyttää?

 

Koronavirus sekoittamassa kevään kiireitä

Isännöinti on nyt kovilla jatkuvasti muuttuvien tilanteiden takia ja tämä vaatii isännöitsijältä nopeita toimenpiteitä. Nopean ja tehokkaan tiedottamisen merkitys on nyt erittäin tärkeää, sillä monia asukkaan arkeen liittyvistä asioista pitäisi saada tiedotettua pikaisesti. Mikäli mahdollista, niin pitäisi vielä pystyä hoitamaan kohdennetusti, jolloin tavoitettaan juuri oikeat kohderyhmät sekä vältytään turhalta viestimiseltä.

Kuten tiedämme, isännöinnissä kevät on vuoden kiireisintä aikaa niin hallitus- kuin yhtiökokoustenkin osalta. Kokouksia on jo merkitty kalenteriin pidettäväksi ja kokouskutsujakin on ehditty lähettämään osakkaille. Mutta voidaanko yhtiökokouksia järjestää, ja miten alati muuttuvassa tilanteessa tulisi toimia? Pitäisikö kokousten ajankohtaa muuttaa ja odottaa tilanteen parantumista vai onko mahdollista pitää yhtiökokous digitalisaatiota hyväksi käyttäen?

Vaikka taloyhtiön yhtiökokous ei ole julkinen kokoontuminen, Isännöintiliitto suosittelee, että kaikissa taloyhtiöissä noudatetaan Suomen hallituksen määräystä rajoittaa yli kymmenen hengen kokoontumista. Yli 70-vuotiaita kehotetaan välttämään tarpeettomia kontakteja ja kokoontumisia. Vaihtoehto voisi olla etäkokouksen järjestäminen digilaitteita hyödyntäen. Jos taloyhtiössä asuu pääosin iäkästä väkeä, saattaa etäkokouksen järjestäminen olla kuitenkin haasteellista ja osakkaat eriarvoiseen asemaan asettavaa. Yhtiökokouksen siirtäminen voisi olla tällaisessa tapauksessa järkevä ratkaisu.

 

Nopea ja tehokas tiedottaminen

Mikäli yhtiökokouskutsut on jo ehditty lähettää asianosaisille, olisi kokouksen peruuntumisesta hyvä ilmoittaa mahdollisimman pikaisesti. Lisäksi jos päätös kokouksen uudesta ajankohdasta on jo tehty, voidaan siitä jo samalla laittaa tieto osakkaille. Tehokas keino uuden kokouskutsun nopeaan lähettämiseen on lähettää se suoraan osakkaiden henkilökohtaisille asukassivuille Hausvisen avulla.

Hausvisen osakkaille ja asukkaille suunnatut personoidut asukassivut mahdollistavat nopean ja kohdennetun viestinnän.  Mahdollisuus kohdentaa viestintää järjestelmässä juuri oikeille  sidosryhmille (mm. hallituksen jäsenet, saunojat, autopaikkojen haltijat jne.) vähentää turhien viestien lähettämistä ja tekee viestinnästä vaivatonta.

Sen lisäksi, että isännöinti tarvitsee nopean ja tehokkaan kanavan taloyhtiölle viestimiseen, on varmasti myös asukkailla paljon kysymyksiä isännöinnille tilanteeseen liittyen. Tämä aiheuttaa useita puhelinsoittoja sekä sähköpostiyhteydenottoja. Kun taloyhtiön viestintä on yhdessä tehokkaassa ja modernissa kanavassa, on useamman isännöintitoimiston henkilön mahdollista vastata saapuneihin viesteihin nopeasti. Mikäli taas kaikki saapuneet ja lähetetyt viestit ovat hajallaan esimerkiksi jokaisen omissa sähköpostiosoitteissa, on sulava ja nopea viestiminen lähestulkoon mahdotonta.

Koska emme tiedä, kuinka kauan nykyinen poikkeustilanne tulee elämäämme vaikuttamaan ja rajaamaan arjen toimintoja, tulee asukkaille ja osakkaille kohdennetun tiedottamisen tärkeys varmasti kasvamaan entisestään!

Vallitsevasta tilanteesta huolimatta muistetaan pitää mieli korkealla. 😊

 

Koronaviruksen vaikutukset isännöintialalla

Teija Lounasaho

Myyntipäällikkö

 

Onko teillä jo nykyaikaiset palvelut taloyhtiönne käytössä? Lue lisää Hausvisen asukaspalveluista: https://hausvise.fi/asukkaalle/

 

Tilaa Festum-blogi

Pysy mukana isännöinnin uudessa ajassa tilaamalla blogimme! Kun tilaat blogimme, saat sähköpostiisi ilmoitukset uusimmista blogikirjoituksistamme!